Rabarbertærte

Rabarberkompot:
500 – 600 gram nye rabarber
175 – 200 gram sukker
2 tsk. vanillesukker

Dej:
200 gram mel
150 gram smør
2 spsk. sukker
2 æggeblommer
2 spsk. koldt vand

Fyld:
2 æggehvider
100 gram fint hakkede nøddekærner elller mandler                r
100 – 125 gram sukker

Til kompotten snittes rabarberne og kommes i en gryde med 1 – 2 spsk vand og sukkeret. Kompotten varmes meget langsomt op, så sukkeret får tid til at opløses, og rabarberstykkerne ikke går i stykker. Gryden rystes af og til, og når rabarberstykkerne er bløde uden at være gået itu, mangler der blot vanillesukker.
Kompotten afkøles og hældes i en sigte, så væden kan løbe fra.

Ingredienserne til dejen æltes let sammen og stilles køligt en times tid. Den rulles ud og fordeles i en rund form.
Først lægges nøddefyldet i, derefter rabarberstykkerne i et pænt, jævnt lag. Dejen skæres af lidt over rabarberstykkerne, og en lille kant bøjes om. Resten af dejen rulles ud til en aflang, firkantet plade, der skæres i lange strimler, og disse lægges i et fletværk over kagen. Den sidste rest af dej kan trilles til en pølse, der rulles flad med kagerullen og skæres til to lige lange stænger, der kan nå hele vejen rundt i kagen for at give en pæn afslutning.

Hele kanten og fletværket pensles forsigtigt med sammenpisket æg eller æggeblomme tilsat lidt koldt vand. Tærten sættes i ovnen ved 190 – 200 grader, og ved denne temperatur skal den bage 40 – 45 minutter til den er smuk lysebrun. For at være sikker på, at tærten også bliver brun i bunden og på den udvendige kant, kan det derefter være nødvendigt at sætte tærten ned på de nederste riller i ovnen of lægge et stykke folie over formen, mens tærten får endnu ca. 20 minutter.
Spises lun med flødeskum eller creme fraiche.